Trapverlichting

Om ongevallen op de trap te voorkomen, zijn verschillende maatregelen te bedenken. Gebruik een degelijk vastzittende leuning. Zorg voor stroeve trap treden. Of breng antislip strips aan. Loop niet de trap af met teveel spullen in de hand. En; zorg voor trapverlichting.

Welke trapverlichting is geschikt?

Een erg belangrijke voorwaarde voor een goed verlicht trappenhuis. De verlichting in het trappenhuis dient helder te schijnen. Sfeerverlichting is daarom niet geschikt. Ook kleine stopcontact lampjes schijnen onvoldoende, waarmee men onvoldoende zicht heeft op de trap treden. Een stopcontact lampje kan natuurlijk wel goed dienen als aanduiding “hier begint de trap”. Vooral voor kleine kinderen of senioren geeft dit een veilig gevoel.

In verreweg de meeste trappenhuizen is elektra aanwezig voor het aanbrengen van goede verlichting. Soms ook met een aan- en uitschakelaar op twee verdiepingen. De trapverlichting is dan gekoppeld. Is er geen elektra aanwezig, kijk dan naar verlichting op basis van een batterij. Of op basis van een eenvoudig aan te leggen “Klik-aan-klik-uit” principe.

Trapverlichting met een bewegingssensor werkt ook erg plezierig. Deze dient wel te worden aangesloten op het elektra netwerk. Beloop je de trap, springt het licht aan. Waarna het vanzelf dempt als licht hebben niet meer nodig is. Nadeel is wel dat (grotere) huisdieren ook de verlichting aan kunnen zetten. Zeker wanneer poezen of honden ’s nachts heen- en – weer lopen, kan dit hinder opleveren. En vaak hoor je de verlichting aan- en uitspringen.

Verlichting in de traptreden

Voor wie elke stap veilig wilt zetten, is het “Glow in the Dark” antislipstrip een veilig en eenvoudig te plaatsen alternatief. Deze is in een ingefreesde antislipstrip versie én een antislip tape verkrijgbaar. De luminicerende deeltjes in de strip laden bij daglicht op. Afhankelijk van de lichtopbrengst, schijnt de antislipstrip tot 8 uur in donkerte een helder licht af. Zo zal iedere traptrede goed verlicht zijn. En dient deze vorm van trapverlichting direct als goede markering van het einde van iedere traptrede.  

Antislipstrip “Glow in the Dark” zijn verkrijgbaar bij Trapveiligheid.nl. De investering is vanaf € 3,95 per meter.