Houten trap

Trappen zijn in meer materiaalsoorten verkrijgbaar dan alleen een houten trap. In woonhuizen wordt doorgaans wel gekozen voor een houten trap. Omdat deze het meest voordelig geprijsd zijn en goed kunnen worden onderhouden. Marmeren trappen, een trap van beton of een trappenhuis van glas – veelal gecombineerd met staal -  komen slechts voor in een klein deel van de huizen voor. De trap in huis wordt daarmee wel een echte eyecatcher in de woning.

Ook houten trap als blikvanger?

Steeds vaker wordt de trap in huis meegenomen in de totale woonsfeer. De houten trap wordt geschilderd in een kleur, zoals grijs, geel of blauw. Of voorzien van renovatie treden die een mooie houtstructuur hebben. Een (haast standaard) wit geschilderde of gelakte hardhouten trap is natuurlijk passend in iedere sfeer en daarmee de meest veilige keus.

Blikvanger of niet, voorzie geschilderde of gelakte houten trappen altijd van traprubbers. Daarmee worden ongelukken, zoals uitglijden van de trap, voorkomen. Een geschilderde of gelakte trap is spiegelglad.

Welke houten trappen zijn er?

Trappen van hout zijn er in veel soorten. De meest gekozen houtsoort is Vurenhout. In jaren 30-woningen komt de houtsoort Grenen vaak voor. Beide houtsoorten zijn zacht. Een houten trap gemaakt van vuren- of grenenhout kenmerkt zich door zichtbaar blijvende ‘putjes’ in traptreden. Of noesten die zichtbaar zijn wanneer de trap onbehandeld is.

Harde houtsoorten, waarmee de houten trap meer exclusief wordt, zijn Meranti, Eikenhout of Yellow Poplar. Maar ook trappen van Purperhard (paars-rood van kleur) of Zebrano (exotisch) worden vervaardigd. Yellow Poplar is de meest voordelig geprijsde hardhoutsoort. De houtsoort is makkelijk te verwerken en kent een zeer vlakke houtstructuur waarmee na het schilderen een mooi eindresultaat wordt bereikt.

Maak de houten trap veilig

Iedere trap dient veilig beloopbaar te zijn. Houten trappen zijn eenvoudig achteraf veilig(er) te maken. Bijvoorbeeld met ingefreesde traprubbers. Ook wel antislipstrips genoemd. Traprubbers zijn in veel kleuren en modellen leverbaar. En voor extra veiligheid op de trap kun je voor twee traprubbers per traptrede kiezen. Trapveiligheid.nl biedt een groot assortiment traprubbers aan. Er kan zelfs gekozen worden voor RVS trapstrippen. Wel of niet professioneel geplaatst.