Dagelijks 13 doden door val

Op 4 december 2019 publiceerde het CBS de jaarcijfers 2018 over sterfgevallen na een ongeval in (de nabije) omgeving. De cijfers liegen niet. Dagelijks overlijden 13 personen door een val. Van de trap vallen staat hoog op de lijst van oorzaken.

Het CBS schrijft: “Bij ongeveer de helft van de ziekenhuisopnamen is bekend hoe men is gevallen. Bij tachtigplussers is dat dan meestal uitglijden of struikelen, daarna komen een val uit bed en een val van de trap het meest voor.”

Van de trap vallen

Dat van de trap vallen hoog op de lijst staat, is al jaren het geval. Maar hoe kan van de trap vallen nu worden voorkomen?

Voorkomen van de trap vallen

Zeker voor senioren (en jonge kinderen) geldt, dat zij een hoger risico lopen om van de trap te vallen. Belangrijkste oorzaak is, dat men minder stabiel de trap op- en afloopt. Daarom is het besteden van aandacht aan veiligheidsvoorzieningen belangrijk.

Trapleuning

Zorg voor een goed vastzittende, degelijke trapleuning. Is niet de gehele trap voorzien van leuningwerk, bestel dan delen bij. Bij Trapveiligheid.nl kunt u terecht voor leuningwerk passend op uw bestaande leuningen. Kies, indien mogelijk, voor leuningwerk aan twee zijden van de trap. Leuningen zijn in veel verschillende modellen leverbaar. Belangrijke elementen waar op gelet moet worden bij het kiezen van de juiste leuning zijn:

  • Past de leuning goed in de handpalm
  • Welk model spreekt aan?
  • Wordt het een rechte leuning of één die ergonomisch meeloopt met de trap?

Antislip maken traptreden

Zijn de traptreden gelakt of geschilderd, dan kunnen deze spiegelglad zijn. Laat een goede antislip voorziening aanbrengen op iedere traptrede. Bij Antislipstrip.nl zijn ze sinds 2009 gespecialiseerd in antislip strips. Antislip strips worden per meter verkocht. Of door een monteur in uw traptreden aangebracht. Ook worden anti slip tapes verkocht die eenvoudig zelf aan te brengen zijn.

Een antislip strip in de trede heeft een opstaand randje. Daar wordt tegen aan gelopen. De geribbelde bovenzijde van de antislip strip draagt bij aan nog meer antislip. Voor senioren of kleine kinderen worden dubbele antislip strips per trede aanbevolen. Dit levert extra grip op de traptreden op.  

Verlichting in het trappenhuis

Vaak is het trappenhuis een donkere omgeving. Ook bij daglicht. Zorgen voor goede verlichting is daarom een must.


Het volledige bericht van het CBS leest u op: https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2019/49/dagelijks-13-doden-door-een-val